ÅSIKT

Barnens kulturpalats blir Stureplanskrog

Stekarkulturen tar över lekland renoverat för en kvarts miljard

Gamla riksarkivet blir nattklubb och krog.
KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

DEBATT Nu står det klart att krogimperiet Stureplansgruppen startar restaurang och nattklubb i Gamla Riksarkivet på Riddarholmen i Stockholm. Och därmed är ett av huvudstadens största kulturfiaskon någonsin fullbordat.

I närmare 40 år stod huset, illa utnyttjat, utan att renoveras. Ointressanta handlingar ingen ville titta på dammade i hyllorna. Många ville visserligen hyra kåken: Riksdagen, Svenska kyrkan, Drottningholmsteatern, Röda korset, Nobelmuseet, diverse små­museer och samlare anmälde alla intresse, men fick av olika skäl nej.

I väntan på bättre tider fick Geneaologiska föreningen ­husera på bottenvåningen.

Men 2008 hände något. Tre entusiastiska entreprenörer på företaget Zingo Film hittade huset via Fastighetsverkets hemsida och fick den briljanta idén att starta ett Harry Potter-inspirerat barnkulturhus - Palatset!

Som av en händelse satt just då två politiker i Stockholms stadshus som ansåg att entusiastiska entreprenörer är precis vad Stockholms kulturpolitik ska fokusera på - Madeleine Sjöstedt (FP) och Karin Ekdahl Wästberg (FP).

Sagt och gjort. Redan från förstudien (som betalades av Stockholm stad) var politikerna med på noterna.

Det lustiga med just dessa entusiastiska entreprenörer var dock att de inte hade en spänn. Men det gick så bra ändå. Skattebetalarna fick glatt pumpa in över 30 miljoner kronor. Och när det äntligen fanns en hyresgäst som hade uppbackning från kommunen, renoverade Fastighetsverket lokalerna för 207 miljoner kronor.

Allt såldes in med mantrat: barnen, barnen, barnkulturen. ”Rikets viktigaste viktigheter” som de kallades i ansökningarna. ”Barnen är en prioriterad grupp”, förklarade Madeleine Sjöstedt den stora satsningen.

Palatset brände miljonerna på inredning och räknade sedan ut att om bara 1 000 besökare om dagen betalade 120 kronor i inträde så skulle allt fungera utmärkt.

Det dröjde inte längre än dryga tre månader innan konkursen var ett faktum.

Tack vare detta kulturpolitiska idiotexperiment får nu Stureplansgruppen tillgång till en av stadens allra mest exklusiva adresser, renoverat för nästan en kvarts miljard, putsat och fejat för barnens skull.

Det kan vara värt att fira med lite extra champagnesprut.

Men för all del. Stekarkulturen har ju hittills varit väldigt lågt prioriterad av kulturborgarrådet. Nu blir trots allt huset ”tillgängligt för väldigt många Stockholmsbarn”, som det hette 2008.

Fast på ett ­lite annorlunda sätt.

ARTIKELN HANDLAR OM