ÅSIKT

Gamla Europa checkar in på filmfestival

Nostalgi på duken inleder Berlins filmfestival

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

BERLINS FILMFESTIVAL Två amerikanska maskerader inledde Berlin filmfestival.

Wes Anderson fantiserar om det gamla Europa i tävlingsfilmen The Grand Budapest hotel, med rika änkor, giriga arvtagare, fascister och flagnande kulturarv i färgstarka tablåer. I centrum för en stjärnspäckad ensemble står en ung piccolo och Ralph Fiennes hotellföreståndare Monsieur Gustave, en tjänande civilisationsbärare som hämtad från Downton Abbey. Falska mordanklagelser piskar fram mer action än i Andersons tidigare filmer (The royal Tennenbaums, Moonrise kingdom), men gulligheten och den ekande tomheten bakom tablåerna är densamma. Svensk premiär 14 mars.

Oscarsfavoriten American hustle tävlar inte men är en fräsigare stilövning. David O Russell (The fighter) goes Scorsese i berättelsen om två småskojare som gör en deal med en storhetsvansinnig FBI-agent. Stora kanoner ska fällas för korruption och maffiakontakter, och det en ren njutning att se en knubbig Christian Bale svettas när han tvingas köra sina tricks allt högre upp i samhällsstegen.

Filmen klarar inga Bechdeltest, men höjdpunkten är när Amy Adams och Jennifer Lawrence – älskarinna respektive hustru – drabbar samman på en lyxig damtoa. 70-talet ligger som en blaffig peruk över storyn. Det är bara att sjunka ner i biofåtöljen och sjunga med i Tom Jones Delilah när filmen går upp 21 februari.

ARTIKELN HANDLAR OM