ÅSIKT

Sida vid sida med fascister

Ingrid Carlqvist stöttar och skyddar högerextrema idéer

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Ingrid Carlqvist, Dispatch International.

Det började så oskyldigt som ett Tryckfrihetssällskap, med uppgift att ge ”stöd och skydd varhelst yttrandefrihet och intellektuell frihet hotas”.

Två år senare står man nu sida vid sida med fascistiska slagskämpar.

Det går undan på högerkanten.

Redan på första mötet i februari 2012 kröp det fram att det var nog främst var rasistiska och främlingsfientliga idéer som Ingrid Carlqvist, Lars Hedegaard & Co ville stötta och skydda.

Deras mer anständiga gäster och sympatisörer hoppade av bums. I stället bjöd man, i oktober samma år, in det holländska muslimhatets omslagspojke Geert Wilders att ljuga sig blå i Malmö, fraterniserade med gatuslagskämparna i English Defence League. Samtidigt skickade Tryckfrihetssällskapet sin nya tidning Dispatch International till alla SD-medlemmar för att fiska prenumeranter.

I tisdags förra veckan (4 feb) tog man ännu ett steg mot den absoluta avgrunden - och total isolering. Då hyllade Lars Hedegaard i en ledarartikel den perifera brittiska extremistgruppen Britain First. Anledningen: de skickar ut stridsberedda aktivister i muslimska kvarter.

”De kristna patrullerna tar nu upp kampen om landets framtid i de områden som muslimerna har utropat som sina. Demokratiska val är meningslösa”, konstaterar Britain Firsts ledare Paul Golding - en vältränad man med ett förflutet som ”cage fighter”. Även rörelsens talesman, James Dowson, vet hur man slåss. För Dispatch International berättar han, att han har ett förflutet som protestantisk militant i nordirländska Belfast. ”Där lärde han sig hur man bygger en organisation efter militära principer”, skriver Heedegard uppskattande.

Det han inte berättar är att Golding och hela den övriga ledningen kommer direkt från höga poster i nazistpartiet British National Party (BNP). Britain Firsts idéer är likartade, med den skillnaden att man inte talar om ras, utan om religion. Det är kristenheten som ska mobiliseras.

Dowson själv är inte bara en militant aktivist mot aborter, utan var också länge ansvarig för BNP:s finansiering och partiledaren Nick Griffins främste rådgivare. För bara ett par år sedan demonstrerade han tillsammans med ledare för Nordirlands lojalistiska terroristgrupper, UVF och UDA.

”Det är uppmuntrande att någon gör motstånd” avslutar Hedegaard och gräver på så vis den egna tidningens grav. Sådana vänner torde nog avskräcka åtminstone hälften av Sverigedemokraternas sympatisörer.

ARTIKELN HANDLAR OM