ÅSIKT

Främlingsfientligheten – så främjas den, Spendrup

Välkomnar underbudskonkurrens och osäkerhet

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: Ulf Höjer
Jens Spendrup.

LO borde försvara den fria rörligheten och ta ansvar för ett öppet och vitalt Sverige, skriver Svenskt Näringslivs ordförande Jens Spendrup (6 februari) i ett oblygt försök att utmåla LO som främlingsfientligt.

Det låter ju bra. När högern i Europa blir dumchauvinister tar Svenskt Näringsliv strid för unionens rättigheter, väl medvetna, förstås, om att vi står inför en europeisk huggsexa om arbetskraft. Men det är en förrädisk argumentation. Spendrup blandar ihop den fria rörligheten för personer med rörligheten för tjänster och med retoriken kring social turism. Social turism har jag inte hört någon svensk fackföreningsledare babbla om på tio år. Det är ju mer en debatt som förs av sverigedemokrater, moderater och folkpartister. Och att utlänningar får jobb i svenska företag är okontroversiellt. De går helt enkelt in på svenska löner och avtal även om det finns extrema avarter, som de lurade kamerunska skogsarbetarna Uppdrag granskning berättat om. Men EU:s fria rörlighet för tjänster är en annan femma. När utländska företag tar uppdrag i ett annat EU-land kan de ofta kringgå kollektivavtalen, något som framförallt drabbat byggbranschen och transportsektorn.

Om dessa verkliga problem har Spendrup inget annat att säga än hejdå till lika villkor och kollektivavtal för alla. Och välkommen till underbudskonkurrens och osäkerhet. Ett säkrare sätt att främja den främlingsfientlighet han säger sig vilja bekämpa finns knappast.

ARTIKELN HANDLAR OM