ÅSIKT

Tävling: Remixa poesi

Prispengar för bästa ljudcollage

1 av 4
Harding.
KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Allt flyter ihop - roman och tv-serie, bildkonst och ljudkonst. Sedan hamnar blandningarna på nätet. Tillgängligheten blir behagligt god, men konstarternas konturer och specifika verkningsmedel suddas ut. Poesin har alltid haft ett band till det muntliga. Läspoesi är en ganska ny uppfinning. En del samtida avantgarde försöker bryta förbindelsen till talet helt och hållet.

Vi får se hur det går. Än så länge finns dock poesiuppläsningar. Det kan bli träaktigt sakrala tillställningar (foajén är ibland den mest poetiska delen av en uppläsning), men om man bryter ut enskildheter kan det bli jättefint.

Cirka 25 poeter, äldre och yngre, läser varsin ganska kort text inför publik. Inspelningarna har samlats på podpoesi.nu. Här kan man höra Gunnar Harding, Rolf Aggestam, Birgitta Lillpers, ­Anna Mattsson och andra. Jag hittar ett par ljudfiler som inte går att spela upp, men det kommer säkert att rättas till.

Nu inbjuder man till en tävling. Remixa eller bearbeta någon av uppläsningarna! Leve blandtekniken! Bidragen ska vara på plats den 3 mars. Prispengar hägrar. Prisutdelning sker på en poesimässa på Stockholms stadsbibliotek den 22 mars. Podpoesi har instruktioner för tävlingen på Facebook.

Det här kan bli roligt!

ARTIKELN HANDLAR OM