ÅSIKT

… men är inte ensam om bragder under OS

Pussy Riot sågs, greps och släpptes i Sotji

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Nadja Tolokonnikova och Maria ­Aljochina - greps och släpptes.

Pussy Riot kom i söndags till Sotji beväpnade med en ny låt: ­Putin lär dig att älska fosterlandet. Konstkollektivet som tidigare krävt OS-bojkott planerade att ställa till med politisk oreda.

Men under gårdagsmorgonen greps Maria Aljochina och Nadja Tolokonnikova av polis (åtföljda av ett par kosacker) på sitt hotell. De fördes till polisstationen i Adler-­distriktet för att släppas först vid halv tre på eftermiddagen. Enligt polisen var det för att alla hotellgäster skulle förhöras om en stöld.

Även om Pussy Riot proppat väskorna fulla med badrockar skulle de nog haft en bra chans att komma undan. När de förra fängelsedomarna föll mot gruppen vädjade såväl Putin som premiärminister Medvedev och ortodoxa kyrkan om nåd. Ingen av dem är intresserade av att se Pussy Riot i finkan ännu en gång.

Bra PR för Putin har under OS varit lika sällsynt som norska stafettsegrar och hans kampanjgeneraler är nog för tillfället mer sugna på att bära bandets förstärkare än att sätta käppar i hjulet. Fängslandet av Pussy Riot har blivit ett redskap för allehanda fiender till den ryske presidenten. Oligarken Chodorkovskij och nationalistiske oppositionsledaren Navalnyj passade båda snabbt på att markera mot Putin under gårdagens korta gripande.

Trots att punkarna från Moskva nu kramas även av auktoritära politiker har de samtidigt inspirerat en hel värld att vifta sina regnbågsfanor över Sotji. Dagen innan världen förfasades över Pussy Riots bortförande avhystes den före detta italienska parlamentsledamoten, transvestiten och kommunisten Vladimir Luxuria från en damhockeymatch, efter att ha genomfört en manifestation i extravagant regnbågskostym.

Jag hoppas att vi kommer att minnas alla dessa bragder lika mycket som  Charlotte Kallas tokspurt.

ARTIKELN HANDLAR OM