ÅSIKT

Kallas ögon - lika självlysande som Zlatans

Lätt att skjuta på stelnade schabloner

Foto: Pontus Orre
KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

SVAR Varför skriver sportjournalister om Charlotte Kallas ögon men inte om Marcus Hellners? Cecilia Trenter väckte frågan i onsdags. Det är skillnad på idrottskvinnor och idrottsmän skrev Trenter, och syftade på hur de skildras.

Och hon har ju rätt. Sportjournalistiken får ofta motiverad kritik för infantilisering eller stereotypisering av kvinnor. Charmiga tjejer här, hårda grabbar där. Sött och salt. Att vara kritisk mot det är en ödesfråga för trovärdigheten.

Men trovärdighet är också att slå där det ska slås. Om Trenter varit nyfiken på riktigt hade hon sett att bilden av Charlotte Kalla under OS stått för en rakt motsatt trend. Kalla beskrivs som smart, driven, som aktivt och egendefinierat subjekt.

Inte förminskad, inte objektifierad. Det skrivs om hennes fysik, men utifrån funktion. Musklerna hon byggt, kroppen hon konstruerat för att vinna.

Men ögonen då? Varför skriver vi om Charlotte Kallas ögon?

Av samma skäl som vi skriver om Zlatan Ibrahimovics, Peter Forsbergs eller Lisa Dahlkvists: För att de är unika. För att de är självlysande bilder av unika idrottares inre kraft och yttre driv. Ingen som någon enda gång, ens på milslångt avstånd, sett Kalla tävla kan missförstå det.

Men låt gå, i grunden håller jag ju med Cecilia Trenter: få saker är mer angelägna än att skjuta sönder stelnade schabloner.

Nästa vecka kan vi kanske ge oss på reflexmässiga stereotyper om sportjournalistik?

ARTIKELN HANDLAR OM