ÅSIKT

Pressen ska skrämmas till tystnad

1 av 41
Demonstration i London till förmån för de åtalade journalisterna i Egypten. Foto: AP
KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

I går torsdag stod tre journalister från al-Jazeera inför rätta i Kairo. Deras brott: de hade skildrat protesterna mot den egyptiska militärdiktaturen. De har bland annat intervjuat medlemmar i Muslimska brödraskapet. Det är, som Martin Schibbye skriver, det fria ordet som står åtalat.

Många journalister har uttryckt sin solidaritet med de åtalade journalisterna i Egypten. Här Karin Olsson, Gunilla Brodrej och Jens Liljestrand på Expressen Kultur.

Fallet med Peter Greste, prisbelönt journalist från Australien och hans två kollegor, är skrämmande likt fallet ”Johan och Martin”. Journalister anklagas för att vara terrorister, och utsätts för repressalier och i värsta fall fleråriga fängelsestraff. Egypten är, som Schibbye skriver, ”världens tredje största fängelse för journalister och det tredje dödligaste landet att arbeta i”.

De flesta som fängslas är inhemska reportrar som vi aldrig får höra talas om eller bryr oss om, men även utländska journalister lever bokstavligen livsfarligt.

Läget för yttrande- och pressfriheten har kraftigt försämrats efter 11/9. Det gäller även för journalister i så kallade demokratiska länder. Överallt föreslås inskränkningar eller också dammar man av och omtolkar gamla lag­paragrafer från tidigt 1900-tal.

Det är omöjligt att veta om Peter Greste (som även arbetat för BBC, CNN och Reuters), Mohamed Fahmy och Bakr Mohamed - de senare klassade som ”suspected terrorists” - kommer behandlas mjukare än den etiopiska domstolen hanterade Johan och Martin (elva års fängelse). Oavsett straff, är syftet att skrämma skiten ur världens alla journalister. Det finns, säger juntan, två sidor: regimens sida och terroristernas. Rättegången fortsätter den 5 mars.

ARTIKELN HANDLAR OM