ÅSIKT

Lögn om gummikulor kan fälla spansk minister

Ljög om insats mot immigranter i Ceuta

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Fernández Díaz.

Femton afrikanska migranter kan bli den spanske justitieministerns Fernández Díaz fall.

Natten den 6 februari försökte migranterna ta sig in i den spanska enklaven Ceuta genom att simma runt stängslen vid landgränsen mot Marocko. Sådant sker lite då och då, även om taktiken att klättra över taggtrådsstängslen är vanligare.

Spansk polis öppnade eld. Med gummikulor och gasgranater sköt de mot de hjälplösa migranterna medan dessa befann sig i vattnet.

Den konservative justitieministern Díaz ljög om saken. Först påstod han att man alls inte skjutit, sedan att man bara skjutit mot folk som befann sig på land. Med ryggen mot väggen försökte han slutligen få det till att gränsvakterna skjutit i vattnet, men långt ifrån de simmande, för att markera vad gränsen gick.

Men en privat video som nu offentliggjorts överbevisar ministern. Här ser man hur skotten verkligen riktas mot de simmande.

Saken blir inte bättre av att de sedan bums skickas tillbaka till Marocko – utan möjlighet att söka asyl. Det är olagligt.

Det spanska vänsterpartiet vill nu avsätta Díaz. Socialdemokraterna begär fram alla polisens övervakningsvideos och hotar med en undersökningskommission.

Chansen är stor att Díaz i slutändan tvingas avgå.

Inte bara för skotten. Utan också för lögnerna.

ARTIKELN HANDLAR OM