ÅSIKT

”Hon har förstått att något är fel, men förmår inte att sätta ner foten”

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Alla som söker till Idol får sina auditions inför juryn upplagda på TV4:as hemsida.

Jag träffar Rebecka på ett tåg mellan Stockholm och Kristianstad. Hon berättar vad hon varit med om. Senare tittar jag på hennes audition.

Medan hon sjunger utbyter Anders Bagge och Alexander Bard blickar. De skrattar. Bard konstaterar att sjunga, det kan hon inte. Tack så mycket, svarar Rebecka, utan ironi, och går.

Ännu senare lyssnar jag igenom telefonsamtalen mellan henne och han som kallar sig ”Fredrik”. Rebecka berättar hur hon upplevde det där rummet, att stå ansikte mot ansikte med människor hon beundrar. Som hon dittills bara sett på tv. Fredrik svarar:

– Jag älskar att du blir starstruck av Alexander Bard.

I samtalen, som jag får som CD-skiva på posten, målar Fredrik upp kändisfester och champagne. Företaget han pratar om är baserat i Köpenhamn och Malmö, det kallas AS Event men har ingen hemsida eftersom de ”inte behöver någon pr”. Numret är dolt. Är det några artister man hört talas om, undrar Rebecka.

- Snoop Dogg, Robbie Williams, Pink, känner du igen dem?

Mitt intryck är hela tiden att Rebecka redan förstått att något är fel. Men hon förmår inte att sätta ner foten, att verkligen säga nej.

Deras samtal sträcker sig över flera timmar.

Fredrik försöker tålmodigt övertala henna att åtminstone prova, man vet aldrig förrän man provat. Hon argumenterar att hon vill lägga fokus på plugget, att hans scenario låter för bra för att vara sant.

Varje argument borstar han bort med välformulerad rikssvenska. Det är anmärkningsvärt att han lägger ner så mycket tid på en enda person. Om det hade varit någon annan hade jag lagt på för länge sedan, säger han.

– Men du är en tjej som har energi, är glad, framåt och cool. Om jag känner dig rätt kommer du inte sitta hemma varje helg ändå. Du har liksom the go.

Anledningen till Fredriks envishet är att han behöver en eller två ”galna skånetjejer”. Stockholm är redan fullt.

Ibland avslöjar han mer än han själv tror.

Tankemönstret är ganska enkelt att spåra. De som söker till Idol gör det med drömmar om att synas. Idols grundkoncept är en variant av den amerikanska drömmen: Vem som helst, var som helst ifrån, kan lyckas. Och om de inte lyckas i just Idol så finns chansen att de kan byta ut Idol mot vilket halmstrå som helst.

Fredrik beskriver den typiska Stockholmstjejen: 

– Det är ganska sällan som det kommer hit en Snoop Dogg eller Jay Z. Då kan man gå till Stureplan och plocka upp alla jävla expediter som säljer Louis Vuitton-väskor och så ger man dem ett kort och säger välkommen till backstagefesten. Och alla jävlar kommer dit.

Men enligt honom tröttnar stjärnorna snabbt på den typen. Nu söker han verklighetens folk. Även om hon bara pratar om sina skolgrejer så kommer det vara det ballaste de gjort på länge.

– Det är tjejerna som aldrig är vana vid att få någonting, de har aldrig fått inbjudan till en sådan fest. Då är det ganska många som reagerar misstänksamt som du.

Rebecka är från Allarp, en liten ort i Skåne, och bosatt i Ängelholm. Hennes samtal med Fredrik öppnar dörren till en svensk verklighet jag egentligen bara mött i fiktionen, till exempel i Ola Nilssons norrlandstrilogi.

Några minuter innan de ska lägga på blir Fredrik överraskande konkret. Överraskande eftersom han hittills varit så skicklig på sina antydningar. De kommer att ligga med varandra, berättar han. Hon frågar vad som händer om hon inte vill.

– Om jag kan välja, vilket jag kan, så tar jag den typiska modelltjejen. Men så hittade jag dig, och känner att nu vill jag välja dig.

Han frågar sedan om hon själv tycker att hon ser bra ut. Hon säger ja. Han svarar att visserligen är det bra att hon tycker det, men den inställningen kommer behöva tvättas bort. När hon blir vald så blir hon vald.

Till slut ger Fredrik upp. Men han behöver ju fortfarande galna skånetjejer, så han undrar om det finns någon i Rebeckas bekantskapskrets som skulle passa.

Egentligen vet Rebecka en som skulle passa perfekt, berättar hon. Om det inte var för att hon tar antabus, eftersom hon festat så mycket att levern pajat.

– Okej. Är hon singel?

– Ja.

– Är hon kåt?

ARTIKELN HANDLAR OM