ÅSIKT

Just när du trodde ironin var död, kommer denna sprudlande man…

David Hasselhoff i ny svensk talkshow

David Hasselhoff – en kille med tajming.
KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

TV Ironin är troligen det största som hänt svensk tv efter ­Lennart Hyland.

Sedan ironin upptäcktes för femton år sedan har i alla fallt tv-mogulerna Filip & Fredrik vigt sina liv åt att inte ta någonting på allvar på bästa sändningstid. 

Och det är sannerligen inte bara de.

Kristian Luuk och Fredrik Lindström har med smala leenden parodierat Ingvar Oldsberg och Herman Lindqvist i så många år att de till slut helt enkelt förvandlades till Ingvar Oldsberg och Herman Lindqvist.

Herregud, hela Melodifestivalen  blev under samma tid en evighetslång ”tongue-in-cheek”-turné där programledarna himlar med ögonen och låtsasgillar artister som själva inte missar ett tillfälle att påpeka hur tacky hela programmet är.

Men just när du trodde att ironin börjat krokna en smula, just när Fredrik Lindström sätter upp en föreställning om ekonomi och Kristian Luuk pratar ut om sin skilsmässa i poddradio - då kommer Filip & Fredriks nya pratshow Hasselhoff på TV3.

En ­galen överdos självmedvetenhet som skickar tittaren tillbaks till 1999 snabbare än du hinner säga "TV5 Nordic”.

De har uppenbarligen hittat en själsfrände i David Hasselhoff (Baywatch, Knight Rider). En sprudlande entusiastisk programledare med perfekt tajming som verkar älska att driva med sig själv. Det är svårt att inte charmas.

Men Hasselhoffs svenska ­gäster är blyga och obekväma. De har på sig sin tredje finaste tröja och för­söker så långt det  går undvika att prata engelska.

Hukande sitter de i soffan, ­krokiga efter åratal av ironiskt bombardemang från alla Settmans, Siepens och Schulmans.

FAKTA

Hasselhoff – en svensk talkshow sänds i TV3 i dag måndag kl 21:00.

ARTIKELN HANDLAR OM