ÅSIKT

Svammel om kulturpolitik

Historielöst, okunnigt och fördomsfullt på Kulturhuset i Stockholm

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Premiären på den åtta veckor långa debattserie man kallar ”Kulturvalet 2014”, som i går hölls på kulturhuset i Stockholm, var minst sagt skakig.

Historielöst, okunnigt och fördomsfullt diskuterade, representanter från höger och vänster kulturpolitik; hur dålig eller bra den är,

och hur ­dålig eller bra den kan bli, om den nu alls ska finnas.

Således lyfte aldrig samtalet från den inledande kvart, där Göran Hägglund fick några lama frågor av America Vera-Zavala. Det där med kulturelit, sänkta trösklar etc, ja, det envisas inte bara Hägglund med, utan återkom även ­senare.

Om man inte försöker göra ­reda för sig vad man avser med begreppet kultur, var dess gränser går, vilken funktion den har och dessutom ser till att skilja ­begreppet från konst, så kommer man helt enkelt ingen vart.

Emellanåt undrar jag om det inte kan vara så, att i ett allt orättvisare samhälle, med en allt hårdare konkurrens i praktiskt taget alla sammanhang, ­kulturen fungerar som ett slags projektionsyta där allt ska ställas till rätta: ingen elit, inga trösklar och en massa konst och kultur. En kulturens utopi i ett dystopiskt samhälle.

Debattens enda tänkvärda ­reflektion kom i slutminuten, när Johan Lundberg föreslog att man skulle söka upp några historiska faser där konsten och kulturen var vital, och se hur förutsättningarna då såg ut. Ja, där kunde debatten ha börjat, även om det skulle ha krävt en mer kompetent panel.

ARTIKELN HANDLAR OM