ÅSIKT

Tigga går bra bara du är stilla

En välkommen och samtidigt absurd dom i Södertälje

Enda tillåtna sättet?
KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Det är lagligt att tigga. Även i Södertälje. Men bara om du passivt väntar på att folk ska förbarma sig. Den som däremot går omkring och tigger kan antagligen bötfällas.

Det var slutsatsen när tingsrätten i Södertälje i fredags friade tre personer som polisen i staden bötfällt för tiggeri.

Eftersom tiggeri inte är olagligt i Sverige har en del kommuner, som Sala, försökt förbjuda det genom en lokal ordningsstadga. I Södertälje däremot är det polis och åklagare som gjort en kreativ nytolkning av den sedan länge befintliga stadgan, i syfte att bötfälla tiggare.

Men nu får man bakläxa i den första domen i landet av det här slaget.

Ordningsstadgan i Södertälje gör uttryckligen undantag för gatumusikanter. Då duger det inte att förbjuda någon att utan tillstånd sitta utanför H&M med en mugg. Det är ju samma typ av passiv insamling, menar rätten.

Det är en välkommen och samtidigt absurd dom.

För vad domstolen också indirekt säger är ju att det är fullt möjligt att förbjuda aktivt tiggeri, till exempel, alltså, om någon går omkring och ber om pengar.

Det är en omänsklig och omotiverad inskränkning i den enskildes frihet. Att populistiska kommunpolitiker eller övernitiska poliser i det här landet tydligen kan förbjuda fattiga att be sina medmänniskor om hjälp för tankarna till 1885 års lösdriverilag. Att det, precis som då, sker med svepande motiv om ordning och säkerhet är direkt löjligt, eftersom det totalt urvattnar de begreppen.

Men fram till dess att lagstiftarna täppt till den luckan, så gäller det för tiggarna att sitta ner och hålla tyst.

ARTIKELN HANDLAR OM