ÅSIKT

Svensk regissör klar för Cannes

Milad Alami aktuell i prestigefylld filmfestival

Blick för det bildmässiga Milad Alami, svensk regissör stationerad i Köpenhamn, snart verksam i Cannes. Foto: Carolin Koss
KULTUR

Milad Alami är Cannes-aktuell som svensk regissör bland de åtta filmskapare som i projektet Northern Factory ska göra fyra kortfilmer.

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Född i Iran och uppvuxen i Skellefteå, är Milad Alami uttagen som en av åtta regissörer från hela världen som i filmprojektet Northern Factory två och två får göra fyra kortfilmer. De ska i maj öppna en del av festivalen i Cannes, Directors Fortnight, som sedan 1969 fokuserar på yngre regissörer, kortfilmer och dokumentärer med ett drag av avantgarde.

Inom kort är också Mini, Alamis senaste film klar. Filmen, en svensk-dansk samproduktion som kommer att visas både som kortfilm och längre novellfilm, utspelar sig i bodybuilder-världen.

Under Directors fortnight har en rad av världens främsta filmregissörer visat sina första filmer, bland dem George Lucas, Martin Scorsese, Francis Ford Coppola och Jim Jarmusch.
Milad Alami, född 1982, har vunnit en rad priser för sina kortfilmer och arbetar nu med sin långfilmsdebut, enligt ett pressmeddelande från Northern factory.

FAKTA

Milad Alami

Milad Alami är född 1982 i Iran. Han växte upp i Skellefteå och är bosatt i Danmark. 2011 tog han examen i Den Danske Filmskole. Hans filemr har visats på New York Film Festival, Clermont Ferrand Short Film Festival och Karlovy Vary International Film Festival. Hans examenfilm Inget kan röra mig har visats på ett 40-tal filmfestivaler och vunnit tiotalet priser.

ARTIKELN HANDLAR OM