ÅSIKT

Glöm nanny och gravidsexiga morsor – motrörelsen är här

"Nära barn" vill lära föräldrar att vara närvarande

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

TIDSKRIFT För två år sedan väckte ett Time-omslag stor uppmärksamhet. En ung kvinna ammade sin treårige, stående, son. Debatten som följde i det amningsbröstfobiska USA blev det stora genombrottet för Attachment Parenting-skolan, anknytnings-föräldraskapet.

Grunden i Attatchment parenting är närheten, som ska stärka anknytningen mellan förälder och barn.

Nu släpps första numret av tidningen Nära Barn, med undertiteln ”Magasin med barnperspektiv”. Den vänder sig till föräldrar som söker alternativ till konsumtionslivspussel, jakt på egentid och disneyfierat umgänge.

Vi får möta yogalärare som lever lugna liv och kristna dumpstrare som bor i kollektiv. Helyllevarningen till trots är tilltalet uppriktigt och nyfiket, snarare än präktigt och mästrande. En höjdpunkt är reportaget om aktivism med barn, där vi får möta familjer som protesterat mot avverkningen av Ojnareskogen på Gotland och mot gruvutvecklingen i Gállok.

Behövs verkligen Nära Barn? Så länge de flesta föräldraskapstidningar gör lifestyleplåtningar med treåringar och deras gravid­sexiga morsor och TV4 sänder Tre dygn med Nanny med lagligt tveksamma metoder som isoleringsstraff, skadar det knappast med en motvikt. Alla kanske inte kan jobba som raw food-kursledare, men fler skulle nog kunna prioritera bort övertid för att ha råd med en Thailandsresa.

Som den växande motrörelsen Nära Barn är en del av, vill framhålla: barnet bryr sig nog mer om att ha en förälder som faktiskt är närvarande.