ÅSIKT

Majgull Axelsson sprider myter om romer

”Lever för dagen och saknar historiskt medvetande”

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Majgull Axelsson.

Majgull Axelsson har skrivit sin senaste roman Jag heter inte Miriam i syfte att gestalta den orättfärdighet majoritetssamhället historiskt utsatt romer för. Nu dämpas min läslust av att hon i en TT-intervju den 31 mars själv sprider den urgamla antiziganistiska myten att romer endast lever för dagen och saknar historiskt medvetande.

Det räcker med att läsa Katarina Taikon och Hans Caldaras eller studera Rosa Taikons smyckeskonst för att motbevisa denna tes. I Tyskland har den romska medborgarrättskampen sitt ursprung i kampen för att majoritetssamhället skulle ta historiskt ansvar för nazismens brott.

Det känns cyniskt att Majgull Axelsson dessutom beklagar att den romska nationalhymnen Djelem Djelem bara tar upp det nazistiska folkmordet på en rad. Lyssnar man till sången och samtidigt läser texten märker man att det just är traumat av det nazistiska folkmordet och av ständiga fördrivningar genom historien som är det centrala temat.

Kulturarbetare har ett stort ansvar. Om vi oreflekterat sprida myter för den goda sakens skull slår det slint, så som en gång i Ivar Lo-Johanssons sympati för zigenarlivet: en tillvaro där man påstods varken bry sig om i går eller i morgon.

Jan Selling