ÅSIKT

Fargo mördande bra på HBO

Bröderna Cohens klassiker nu som tv-serie

I dag släpper HBO Nordic första tv-avsnittet av nya ”Fargo”.
KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

TV Nyheten att Fargo (1996) skulle bli tv-serie fick många kritiker att dra i gång flismaskinen. Skulle Bröderna Coens klassiker bli som From dusk till dawn, Hannibal och Bates motel – alltså idéfattiga kopior av sina original?

Kända filmer som blir serier peakar samtidigt som missförståndet att ”Tv är det nya film”. Mest hyllas tv-serier för sina ”komplexa karaktärer” men de saknar ofta visuell atmosfär.

Nya Fargo är lyckligtvis svinbra. Mycket tack vare den iskalla landsbygden i Minnesota, som likt södern i True Detective har ett eget liv. FX:s tiodelade miniserie börjar som filmen med en (falsk) textskylt som påstår att vi ser på en sann historia. Likt gravida Marge Gunderson letar snuten Molly Solverson fotspår i det oändliga snölandskapet, försäkringssäljaren Lester Nygaard hunsas av sin familj, likt William H Macys bilförsäljare.

Men när Lester förnedras av en gammal mobbare och Lorne Malvo (en mästerlig Billy Bob Thornton) dyker upp som en dödsängel blir nya Fargo sin egen varelse. En som många kommer få svårt att sluta titta på.

Upphovsmannen Noah Hawley har bevarat Bröderna Coens empati för ”vanligt folk” och blandningen av vardaglig humor och extremt våld.

De skandinaviska dialekterna (”ofta!”) är inte lika gjutna och de moraliska kvalen inte lika komplicerade som i filmen. Men vem ­bryr sig? Jag är nöjd med ”det nya tv”, när det är så här mysigt.

Kristoffer Viita

Fotnot: Första avsnittet av Fargo går att streama på HBO Nordic från och med i dag.

ARTIKELN HANDLAR OM