ÅSIKT

Nazisterna tas på allvar till slut

Svenska motståndsrörelsen gör medvetet mordförsök i syfte att skrämma befolkningen

Svenska motståndsrörelsen i Kärrtorp. Foto: Expo
KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Gårdagens Uppdrag granskning om Svenska motståndsrörelsen tog sin utgångspunkt i organisationens våldsamma angrepp på demonstrationen i Kärrtorp. En attack som enligt dem själva blev en framgång för den lilla nazistiska gruppen.

Men när Janne Josefsson granskar Kärrtorpsnazisterna hittar han historien om den nigerianske medborgaren Fidel Ogu som nyligen besökte Sverige. En vecka före sammandrabbningen i Kärrtorp jagades och knivhöggs Ogu av fyra unga män i Hökarängen. Fidel är mörkhyad.

Strax före mordförsöket försöker samma män sticka en annan mörkhyad person i Hökarängen med kniv. De beväpnade männen tillhör Svenska motståndsrörelsen och enligt dem själva är de på jakt efter ”negrer”.

Överfallet på Fidel Ogu blir på sätt och vis också en seger för Svenska motståndsrörelsen. Fidel har i dag lämnat Sverige och troligen kommer ingen att dömas för överfallet eftersom det saknas övervakningskamera på den plats hugget utdelades.

Det här är på många sätt ett typiskt svenskt reportage om högerextremism. Dels för att den aldrig granskas utan att man samtidigt synar vänstervridet våld. Alltså kommer nästa avsnitt att handla om den våldsamma gruppen Revolutionära fronten och rapparen Sebbe Staxx. Men det finns en skillnad.

Josefsson verkar ta nazisterna på politiskt allvar denna gång. Han konstaterar att rörelsen växer, stärkt av utvecklingen i Europa. De skildras inte uteslutande som patetiska galningar eller unga män på glid, utan som en politisk rörelse.

Kanske beror det på att hotet blivit högst personligt. När han vill intervjua ledningen för Svenska motståndsrörelsen, ställer de som krav att intervjun genomförs i Janne Josefssons hem, på hans skyddade adress. Han tackar nej eftersom han är rädd.

Det var nog klokt. Josefsson visar tydligt att Svenska motståndsrörelsen är en terrorgrupp som medvetet gör mordförsök på svenska medborgare i syfte att skrämma befolkningen. Tidningen Expo har tidigare berättat att knivattacker är en medveten strategi. Avslöjandet vore omöjligt utan den stora användningen av övervakningskameror på tunnelbanan, i bussar och köpcentrum. Det kanske är bäst att börja betrakta dem som en trygghet snarare än ett hot mot integriteten.