ÅSIKT

Varje streck är värdefullt

Min nattbror en fin berättelse om en identitetskris

Bild ur ”Min nattbror” av Joanna Hellgren.
KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

SERIER Joanna Hellgren fick sitt genombrott som serieskapare med trilogin Frances, ett släktdrama som långsamt vävdes fram och vars hemligheter det tog ett tag att få grepp om. Nu publicerar Galago hennes debut, Min nattbror (utgiven på franska 2008).

Det är inte svårt att känna igen Hellgrens samtidigt avslappnade och fullt koncentrerade stil: här flödar teckningarna, ibland till och med in i varandra, vissa hastiga skisser, andra omsorgsfulla - varje streck är värdefullt. Det är som om själva tiden är huvudpersonen: tiden det tar att teckna, tiden som en del av ljuset - ibland är motljusskuggor, skymningsskuggor allt vi ser - och tiden som i klocktid som tickar.

Huvudpersonen Jakobs storebror dog på sin tioårsdag och när berättelsen börjar är det en månad kvar tills Jakob blir lika gammal. Storebror är ”nattbrodern” och dyker upp i drömmar, eller om han spökar, eller om han finns kvar. Eller om Jakob är två personer?

Min nattbror är en fin berättelse om en identitetskris med många beståndsdelar. Störst är tiden, drömmen och vänskapen. Ett utsnitt av ett liv som både flyter och får stadga i ett och samma andetag.