ÅSIKT

Hans humor slår som järnrör

Soran Ismails luncher med SD nu som radioprogram

Sverigedemokraternas stabschef Linus Bylund och komikern Soran Ismail äter lunch.  Foto: Daniel Värjö/Sveriges Radio
KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

RADIODOKUMENTÄR ”Med ett schysst järnrör slår man hela världen med häpnad”. Joakim Pirinens Socker-Connys berömda ordlek var inte mer än det när figuren framträdde i mitten av 1980-talet. I dag, 30 år senare, så har detta järnrör flyttats från en tecknad fiktion till en högst kroppslig verklighet. 2012 trakasserade tre Sverigedemokrater komikern Soran Ismail på öppen gata sent en kväll, innan de gick vidare och hittade just järnrör, onekligen ett tämligen ovanligt tillhygge att traska omkring med i Stockholmsnatten.

Sedan dess har Soran Ismail använt komiken för att bekämpa Sverigedemokraterna och rasismen, men han har också de senaste fyra åren samtalat med en rad av partiets företrädare och lunchat med flera av dem, bland annat Linus Bylund, partiets stabschef och pressekreterare.

Om luncherna med Bylund sänds i eftermiddag dokumentären Sorans kamp (SR P1 15.03), där stand up-klipp varvas med uttalanden och tal av Jimmie Åkesson, Bylunds försök att värja sig mot anklagelserna mot rasism  och Soran Ismails reflektioner över både sin verksamhet som komiker och hans motståndares resonemang.

Soran Ismail ”tror mer på dialog än på tårta”, apropå en annan attack för en tid sedan. Samtalen tycks inte förändra Bylunds värderingar, använder man formuleringar som ”genetisk börd” – etnicitet och arv i en osalig blandning – så krävs det nog en djupare retorisk analys för att ändra på dem.

Bylund erkänner heller inte begreppet strukturell rasism, men, ja, det kräver ju ett slags insikt om att språket inte alltid är oskyldigt.

Så trots att Sveriges Radio och Ismail kom överens att han skulle avstå från att framträda i Morgonpasset fram till efter valet, så är han alltså inte tyst. Nu hörs han ju i Sveriges Radio. Och om inte pennan alltid är starkare än svärdet, så slår i alla fall humorn järnröret, i alla fall när det gäller att sprida antirasismen till andra än de redan frälsta.