ÅSIKT

Förföljda kändisar

Danska skvallertidningen Se og Hør övervakade kreditkort. Såg offrens köp i realtid.

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Veckans nummer av danska Se og Hör som marknadsför sig med sloganen ”Danmarks største sladderblad”.

I fyra år har den danska skvallertidningen Se og Hør olagligen övervakat en lång rad kändisars och kungligheters kreditkortsköp.

Inte för att berätta något viktigt – tänk Chelsea Mannings avslöjanden. Utan bara för att tjäna pengar.

Det avslöjas i boken Livet det forbandede, skriven av den före detta Se og Hør–journalisten Ken B. Rasmussen. Boken, som kommer ut i dag, presenteras som en roman, men tidningen BT har gått vidare med uppgifterna och hävdar nu att de stämmer.

En it-specialist på IBM har haft tillgång till en stor mängd kreditkortstransaktioner via Pengeinstitutternes Betalingsservice, och sålt uppgifterna svart till tidningen. Det har gjort det möjligt att berätta sådant som var och när kändisarna ätit, vart de rest och så vidare.

I boken berättas bland annat hur journalisterna skuggade prins Joachim och prinsessan Marie på deras bröllopsresa 2008. Bara sekunder efter att prinsen använt sitt kreditkort visste de var paret befann sig, och kunde åka dit med kamerorna i högsta hugg. Ett annat exempel är hur en känd tv-värdinna betalt 1000 kronor till en privatklinik. Det var precis vad en graviditetsscanning kostade och tidningen drog slutsatsen att hon var gravid.

Tidningens tre chefredaktörer under perioden avvisar uppgifterna, men flera anonyma källor styrker påståendena i danska medier. Polisen har inlett en undersökning.

Danmark är på väg att få sin egen News of the world-skandal.