ÅSIKT

Baklänges in i framtiden

Samma kritik i sju olika tidningar i Gota Media-koncernen

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Sju lokaltidningar i koncernen Gota Media i södra Sverige ska från och med nu dela på sina litteraturrecensioner.

Min första reaktion är försiktigt positiv. Jag har själv suttit som kulturredaktör på landsortstidningar och skämts över de usla frilansarvodena - några hundralappar per text. Så visst är det bra att de mest begåvade får en chans att leva på sitt arbete.

Men det troligaste är att Gota Media inte tänker betala fullt arvode för alla sju publiceringar. Och sammanslagningen betyder med all säkerhet att huvuden får rulla. När sju kultursidor blir en får inte alla plats.

Men svensk litteratur behöver mer än någonsin en diversifierad och månghövdad kritikerskara. För tillfället krävs en armé av litteraturkritiker. Den bokflod som sköljt över oss de senaste tio åren har visserligen mattats av en smula, men den är fortfarande mer eller mindre omöjlig att plaska runt i. Att skriva om den helt nya värld av digitala texter som omger oss är det få som mäktar med i dessa kristider.

För vi läser mer än någonsin. På olika plattformar. Och i den digitala eran kan en textkritiker i en liten tidning ha minst lika stor tyngd som forntidens enväldiga smakdomare.

Det är unikt för litteraturkritiken.

Tyvärr väljer Gota Media att gå baklänges in i framtiden för att möta sina läsande läsare.