ÅSIKT

Nej, vi ska inte hålla oss undan

Petter Larsson svarar Hanne Kjöller

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

”Den vänster som på riktigt vill ha ett fredligt första maj behöver ju inte hänga runt nazisternas tåg. Jönköping är stort nog för båda”, skriver Dagens Nyheters ledarskribent Hanne Kjöller (30 april) apropå att nazistiska Svenskarnas Partis demonstration 1 maj. Se på Kärrtorp, där blev en nazist nästan dödad, resonerar hon. Bättre då att hålla sig undan. Ett val, kan tilläggas, som inte stod till buds i Kärrtorp.

Men att hålla sig undan är väl beprövad metod, som socialdemokratin tillämpat i årtionden. Den har, föga förvånande, inte fört oss närmare ett nazifritt land.

Tvärtom är den farlig. För om ingen protesterar står vi snart där med nazistiska 1 majdemonstrationer som något normalt. Vad blir då nästa steg? Att släppa in dem i debattprogrammen, låta dem sätta upp bokbord med uppbygglig patriotisk litteratur på skolorna? Jaså, du är nazist, ja där ser man, själv är jag sosse, kul att råkas.

Det man måste förstå är att all normalisering är ett direkt hot mot alla dem som drabbas av nazistisk politik och nazistiskt våld. I första hand invandrare, hbtq-personer och vänsteraktivister, men i förlängningen också demokratiska liberaler som Kjöller.

Vi har ingen plats i deras samhälle. Vi måste våga säga – också med slagord och visselpipor – att dessa biologiska rasister som vill störta demokratin och förvandla landet till ett ”etniskt homogent livsrum” inte har någon plats i vårt. Att varken Jönköping eller Sverige är stort nog.

Även om det någon gång stör helgdagsfriden.