ÅSIKT

Så är SD bakom slöjan

Verkligheten avslöjad – kör med dubbla agendor

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Roger Hedlund, SD. Foto TT

SAKPROSA Det är ett förvånansvärt tunt litet häfte som Lindskog förlag har givit ut, Inte som de andra - en andra citatbok om Sverigedemokraterna, 100 sidor och inte större än att det ryms i en kavajficka. Qaisar Mahmood har skrivit förordet, Jonatan Nästesjö står som redaktör och citaten är just av det slaget man kan vänta sig, ja, ofta redan visste.

Citaten kommer från intervjuer, twitter och bloggar. Det är inte blott åsikterna som stör, utan även den ofta fattiga språkbehandlingen. Det sistnämnda är en smula ironiskt, då SD gärna ställer krav på att invandrare ska lära sig svenska.

Uttalandena handlar inte bara om invandring, utan också om feminism, hbtq och jämställdhet. Att man vill ha ett så kallat ”rent” Sverige, det vet vi. Men det verkar man tro gäller det mesta: ”Om man ser rent historiskt har man ju tidigare resonerat som så att det är ganska rimligt att om man byter kön, att man rent juridiskt då blir en man, exempelvis att man då också steriliseras och blir en man rent praktiskt.” Roger Hedlund, distriktsordförande för SD i Gävleborg, sa detta rent ut i Sveriges Radio 2012 i samband med att riksdagen skulle avskaffa steriliseringskravet för könsbyte.

Så där håller de på, SD, oavsett vad deras officiella agenda är. Det är verkligheten bakom slöjan som citaten riktar ljuset på.