ÅSIKT

Rasistisk serie i norsk tidning - bara en olycka?

Åsa Linderborg: Aftenposten försöker ursäkta sig med att det är "satir"

Aftenposten är Norges största borgerliga dagstidning. Bild ur dagens tidning.
KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Fyra svarta män sitter utanför en hydda och pratar med varandra: "Mwole mbwaka ndola maswabi swhe" säger de, vilket ska betyda: ”Ja ja killar, så sitter vi här igen då. Om vi skulle lyfta på röven och hjälpa våra kvinnor att hålla byn i gång.” In rusar då en gris och männen faller i gapskratt.

Seriestrippen, publicerad i dag i norska Aftenposten, handlar om ”vetenskapliga hypoteser” för varför de skrattar så mycket i Afrika. Här staplas de rasistiska stereotyperna: svarta är lata, underutvecklade och har humor på en treårings nivå.

Redan innan klockan slagit lunch tvingades Aftenposten ta tillbaka sin publicering. Man försöker ursäkta sig med att det är ”satir” som inte riktigt lyckats. Så brukar det alltid låta när det som är plumpt och dumt möts av reaktioner.

Den tillförordande kulturredaktören Veslemøy Østrem säger att strippen, signerad Verlo og Røberg, aldrig skulle ha gått i tryck, att den på nåt sätt gick under tidningens radar.

Den radarn måste i så fall ha varit väldigt högt placerad.

Frågan är om den här ”satiren” är ett olyckligt särfall, eller nåt som vi kan räkna till den ”vaskning” av rasismen som hela Europa just nu genomgår. Förre kulturchefen på Aftenposten rekryterades för övrigt till regeringskansliet när Frp och Høyre vann valet i höstas.

ARTIKELN HANDLAR OM