ÅSIKT

Svenska småpartier 8: Djurens parti

Martin Aagård intervjuar de som kämpar för din röst

KULTUR

Djurens parti bildades i februari men är en del av en 20 år gammal internationell rörelse. Partiledare Elin Pöllänen svarar på frågor under en promenad med tre bullterriers.

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Elin Pöllänen

Vad går ni till val på?

– En topprioriterad fråga är djuren i vår matindustri, framförallt de 15 000 tuppkycklingar som avlivas varje dag bara för att de är pojkar. Vi vill också förbjuda pälsindustrin och lyfta folksjukdomar som animalkonsumtionen har en stark koppling till.

Ni har internationella förebilder?

– Ja, Tierschutzpartei bildades i Tyskland 1993 och har kommit in i EU-parlamentet. Holland var 2006 först med att få ett parti i riks­dagen med budskapet att de prio­riterar djuren. De sitter också i EU-parlamentet. Liknande partier finns i sexton europe­iska länder. Det är ett växande fenomen.

Hur mår de svenska djuren?

– Sverige är bra på att säga att vi är förebilder men vi jämför alltid med de värsta. Vi måste börja se hur vi kan bli bättre. Jag var nyligen på en grisfarm och det var inte många grisar som hoppade runt.

Vilka djur fokuserar ni mest på?

– Om man frågar partikollegerna blir det ett otroligt rabalder, ha ha. Alla ska få det bättre. Men pratar man om systematiskt lidande så är det djuren i livsmedels­industrin. De är verkligen individer som aldrig får komma till tals.

Ska dödande av djur för­bjudas?

– Det är så kulturellt belagt att vi ska äta kött, så det är bättre att ge folk en morot istället för piska. Det holländska partiet har gått ihop med en kock och skapat en vegetabilisk produkt som smakar exakt som kött. Istället för förbud kan man skapa en kreativ cirkel för att förändra!

Är det inte viktigt att fokusera på människornas problem först?

– Det ena behöver inte utesluta det andra. Vi mår inte bra av hur djurens behandlas. Människan har kopplat bort att vi tillhör den natur som djuren också tillhör. Vi hör i hop.

Vilka kan ni tänka er att bilda regering med?

– Vissa partier är lite mer progressiva än andra men djurfrågan är ingen blockpolitisk fråga så vilvill inte ställa oss i den. Nu fokuserar vi på att bli hörda.

Miljöpartiet?

– Klart man kan känna så. MP säger sig ha bra djuromsorg men vi har många medlemmar som varit missnöjda med dem

Ser de er som ett hot?

– Jag ska inte säga ”det hoppas jag”, haha. I Holland har djurpartiet blivit väldigt förlöjligade men så fort de kom in blev alla poltiiker djurvänner över en natt.

Hur ser ni på Djurägarnas parti?

– Jag tror inte vi vill förväxlas med dem. Tänk på namnet bara. De som äger djuren? Dessutom tror jag de är väldigt negativa till vargar och där skiljer vi oss.

Kan man äga ett djur?

– Det handlar inte om att äga utan att respektera och leva i samförstånd. De har ett eget liv.

Lever du med några djur?

– Jag bor i lägenhet och då är det svårt. Men jag har vuxit upp med djur. Jag träffade nyligen en igelkott i Malmö. Djur lever överallt, man behöver bara öppna ögonen!

FAKTA

Partiledare: Elin Pöllänen, 23, Stockholm Jonas Paulsson 42, Täby

Röster i riksdagsvalet 2010: Ställde inte upp

Ideologi: Empati och etik som även innefattar djuren.

Hemsida: djurensparti.se