ÅSIKT

Nyliberaler hjälper varann – går mot sin egen ideologi

Gör det som de tidigare hade kallat vänskapskorruption och brist på transparens

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Minns ni nyliberalerna?

Under en tid hade denna ideologiska väckelse stark medvind. De trodde på företagande, individens kraft, en liten stat, privatiseringar. I främsta ledet, som en slags lyckoguru, stod ideologen Johan Norberg och tyckte att allt blev bättre i världen hela tiden.

Nu verkar väckelsen vara slut. Nu blir plötsligt allt sämre och det är sossarnas fel. I varje fall i Malmö.

I en krönika i Svenska Dagbladet beskrev Norberg hur jobbigt det är att vara entreprenör i rödgröna Malmö.

I en Ayn Rand-liknande berättelse visar Norberg hur jobbigt hans vän kaféägaren har det när klåfingriga byråkrater vill hålla ordning på utemöblemanget. Men historien griper inte riktigt tag, för denna nymoderata Pomperipossa-saga verkar mest vara en del av en kampanj. Norberg svingar mot Malmö med den mycket negativt vinklade rapporten Jaktsäsong året runt. Rapporten är utgiven av liberala Bertil Ohlininstitutet.

Ohlininstitutets ordförande är Sofia Nerbrand. Sofia Nerbrandt är gift med Norberg. Hon är Region Skånes chefsstrateg och direkt underställd landstingsrådet Pia Kinhult (M).

Det är fint att se, att de hjälper varandra, de som egentligen vill att var och en ska klara sig själv. En riktig nyliberal, en sån som Norberg var en gång, hade kallat det för vänskapskorruption och brist på transparens.