ÅSIKT

Achtung för ny extremhöger

AfD knappar in - Tyskland som länge stått emot högerradikala är på väg att falla

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

TYSKLAND Det finns ett nytt högerparti i Tyskland, Alternative für Deutschland, AfD. I EU-valet tog man 7 procent. Med 9,7 procent erövrade man för två veckor sedan sina första mandat på delstatsnivå, i Sachsen. Nu på söndag kommer man att ta plats också i parlamentet i Brandenburg.

AfD är nationalistiska, värdekonservativa chauvinister, med en hård marknadsliberal kärna, vars grundläggande idé kan sammanfattas med att Tyskland inte ska betala, varken för greker och spanjorer, eller för påstådda sociala turister och inhemska bidragstagare.

Att högerflanken kan öppnas när gamla högerpartier går mot mitten har vi sett i Storbritannien och Sverige, och på sätt och vis i USA, med Tea party-rörelsen.

I Tyskland har Merkels CDU/CSU övergivit gamla konservativa positioner, samtidigt som det marknadsliberala Folkpartiet kollapsat. Men AfD drar också allmänna missnöjesröstare, både från extremhögern och från vänstern.

Det mest oroväckande är inte att även det Tyskland, som så länge stått emot de högerradikala vindarna, nu är på väg att falla. Utan att svaret från CDU/CSU är att ta över deras politik och retorik. Redan i vintras drev CSU på för hårdare regler mot den rumänska och bulgariska invasion, som man - helt felaktigt - påstod hotade välfärden. Och knappt var rösterna i Sachsen räknade innan utspelen om östkriminalitet och stängda gränser började hagla.

Så får radikalhögerns idéer, i mildrad form, genomslag långt utöver det väljarstöd man faktiskt har.