ÅSIKT

USA:s toppreportrar samarbetade med CIA

Skrev artiklar som ”skulle lugna läsarna” efter drönarattacker

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Glenn Greenwald.

Glenn Greenwald, journalisten som tog emot Snowdens dokument, startade tidigare i år webbtidningen The Intercept. De stora medierna hanterade NSA-avslöjandena för räddhågset, tyckte han. Nyligen publicerade just The Intercept ett avslöjande som kanske ger en del av förklaringen till det.

Hundratals mejl som lämnats ut från CIA visar - fast de är hårt censurerade - hur flera av USA:s mest kända underrättelsereportrar anlitats för att hålla slutna föredrag och delta i konferenser hos organisationen.

Den som tog samarbetet längre än de flesta var Los Angeles Times Ken Dilanian. Mejlen visar att han regelbundet skickade sina utkast för godkännande till CIA:s medieansvariga och ibland skrev om dem efter deras förslag.

När en serie drönarattacker krävt civila dödsoffer, diskuterade Dilanian med sin kontakt tänkbara vinklar som skulle kunna ”lugna läsarna”. Resultatet blev bland annat en artikel om framgångsrika precisionsbombningar i Pakistan, som sedan dess har konstaterats byggde på bevisligen falsk information.

På 1970-talet avslöjade läckta kongressrapporter att CIA bedrev en omfattande verksamhet för att påverka massmedierna och plantera sina utvalda nyheter. Samma ambition verkar de ha kvar i dag. Numera når Dilanian en internationell publik som reporter på Associated Press, där han fortsätter att bevaka samma område.