ÅSIKT

Hjälp oss!

Chefredaktörens vädjan till svenska journalister. ”Det pågår en putinisering av Ukraina”.

Igor Guzjva, chefredaktör för Vesti.
KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Aftonbladet kunde i tisdags berätta om den Ukrainska underrättelsetjänstens räd mot landets största oberoende tidning. I en exklusiv intervju berättar nu tidningens chefredaktör hur yttrandefriheten stryps i Ukraina.

– Det som pågår nu är en Putinisering av det Ukrainska samhället, säger Igor Guzjva, chefredaktör för Vesti.

Efter torsdagens räd mot redaktionen har tidningen blivit av med all sin tekniska utrustning och tidningens bankkonton har nu frysts. Samtidigt har tryckeriet som står för Vestis knappt 400 000 exemplar i skrivande stund fått besök av underrättelsetjänsten med hot om konsekvenser om de fortsätter att trycka tidningen.

– Läget för journalistiken har blivit mycket akut i Ukraina sedan konflikten blossat upp i östra delarna av landet i våras. Med hänvisning till ett yttre hot har makten i vårt land inlett en process av att begränsa yttrandefriheten, säger Guzjva.

Det hela började med att företrädare för den nya regimen gav landets journalister konkreta råd om hur de skulle rapportera om konflikten som blossat upp i östra Ukraina.

– De sa helt öppet att vi endast fick rapportera den ena sida av konflikten annars var vi förrädare och fiender. Bland annat fick vi inte använda ord som "milis” eller “upprorsmän” när vi beskrev dem som strider i östra Ukraina, vi skulle enbart kategorisera dem som “terrorister”. Dessutom fick vi inte nämna att det var lokala invånare som var med, de skulle endast beskrivas som ryssar, säger Guzjva.

När tidningen Vesti, trots uppmaningarna publicerade intervjuer med ukrainska separatister på östfronten inleddes de fysiska angreppen på redaktionen. Den första räden ägde rum i somras med förevändning av en skattekontroll, men när varningen inte ledde till önskat resultat kom torsdagens angrepp. Efter en serie reportage av bland andra Aftonbladets medarbetare Mika Velikovskij har nu landets statsåklagare inlett en rättsprocess mot tidningen, enligt åklagaren hotar den typen av journalistik landets territoriella integritet.

– Vi har inte gjort något som strider mot lagen, vi erkänner inte Rysslands annektering av Krimhalvön, vi stödjer inte separatism eller terror. Det enda vi har gjort är att ha bedrivit oberoende journalistik och låtit alla sidor komma till tals, säger Guzjva.

Vesti är inte ensamt om att utstå angrepp från den ukrainska statsapparaten. Även TV kanalen 112 håller nu på att få sitt sändningstillstånd indraget.

– Den överväldigande mängden journalister i Ukraina stödjer oss men de vågar inte säga något med risk för att också bli angripna. Samtidigt har ett antal kända journalister ställt sig positiva till räderna mot oss, men det har nu visat sig att många av dem kandidater för regeringspartierna i parlamentsvalet, säger Guzjva.

Med tanke på det allvarliga läget för journalistiken i Ukraina, vädjar Vestis chefredaktör om hjälp till sina svenska kollegor.

– Det första steget i avskaffandet av demokratin är att yttrandefriheten stryps, hjälp oss att stå upp för våra rättigheter.

Johannes Wahlström