ÅSIKT

Valsuccé für antifeminister

En egen Teapartyrörelse

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

TYSKLAND De bildades för mindre än två år sedan. I våras tog de sig in i EU-parlamentet. Och de gör nu bra ifrån sig i val efter val.

Nej, det handlar inte om Feministiskt initiativ, utan dess motsats: tyska Alternative für Deutschland, AfD.

Samtidigt som Sverige skakades av SD:s valframgångar plockade det nya högerpartiet hem mandat i både Thüringen (10,6 procent) och Brandenburg (12,2 procent.)

Udden är riktad mot EU-eliten, mot påstådda socialturister och bidragsfuskare i allmänhet. Samtidigt har man vinnlagt sig om en anständig image genom att hålla högerextremisterna borta från partiet.

Det är väl känt.

Men i en analys i Taz visar journalisten Heide Oestreich hur AfD också bekämpar de tyska kvinnorna (18 sept). ”Avskaffa genusvansinnet” lyder ett slagord. Partiet vill stoppa alla form av mainstreaming, och könskvoteringar, eftersom sådant strider mot den naturliga könsordningen, som en toppkandidat uttryckt det. Man har också direkta kopplingar till högerkristna kampanjer mot abort och partiets toppnamn i EU. Den bloggande hertiginnan Beatrix von Storch har engagerat sig för att stoppa sexualundervisningen i skolan. Det är en sak för föräldrarna. Föga förvånande är det i huvudsak ett parti för män, från väljare till ledning.

Med AfD har den kämpande antifeminismen tagit plats i demokratin, sammanfattar Heide Oestreich.

Tyskland har fått sin egen Teapartyrörelse.