ÅSIKT

Hawaii skickar sina hemlösa till soptippen

Tvingas bo i ett gammalt fängelseläger för japaner

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Växande klassklyftor och fattigdom brukar föra med sig problem med oönskade personer i stadsbilden. Runtom i världen har ett antal olika lösningar prövats mot det: från lutande bänkar i Malmö, till stålspikar på liggvänliga ytor under broar i London, till rivandet av tältläger i ett antal länder i Europa.

Nu har dock kommunen Honolulu på Hawaii gått före med en lösning som är radikalare än de flesta, efter att turistbranschen klagat på ett ökande antal uteliggare på de världsberömda badstränderna.

Det första steget var att förbjuda sovande och liggande på trottoarer i centrum och turistkvarten i Honolulu. Nästa var att förvisa vad man kallar ”kroniska” uteliggare till ett tidigare interneringsläger för japaner under andra världskriget, som hjälpligt har reparerats och på detta sätt fått en ny användning. Lägret kommer att patrulleras av privata säkerhetsvakter. Ön där det ligger, Sand Island, har sedan dess använts som soptipp; stadens hälsovårdsmyndigheter har försäkrat att den är beboelig, fast delstatens experter har uttryckt tvivel.

”De försöker trakassera alla så mycket som möjligt, och de lyckas ganska bra med det”, säger arbetslöse och hemlöse tidigare surfinstruktören Jim Trevarthen till Associated Press. Kanske något att inspireras av i den svenska tiggardebatten?