ÅSIKT

”SD har nolltolerans mot extremism”

Partiets presschef Martin Kinnunen : Vi kompromissar inte

Jubel på Sverigedemokraternas valvaka.
KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Aftonbladet 22 september.

REPLIK Chefredaktören för Kommunistiska partiets tidning, Proletären, skriver på Aftonbladets kultursida (22 sept) att Sverigedemokraterna skulle vilja stänga ned tidningen. Detta är helt taget ur luften. Med ”ta bort” i intervjun i Dagens Nyheter (16 sept) som det refereras till syftas på ackrediteringslistan till arrangemang och ingenting annat. Sverigedemokraterna har nolltolerans mot alla former av extremism och vi skulle aldrig släppa in företrädare för en kommunistisk tidning till partiets arrangemang.

Att det finns extremistiska tidningar när vi har extrema partier är helt naturligt och Sverigedemokraterna vill inte stänga ned någon tidning oavsett om den skulle ha nazistisk eller kommunistisk grund. Man har lika stor rätt att starta partier, demonstrera och driva tidningar även om man inte skulle vara demokrat. Men att komma in på vårt partis arrangemang är ingen sådan demokratisk rättighet.

Anledningen till att tidningen Expressen blev av med sin ackreditering till Sverigedemokraternas valvaka hade enbart med tidningens samarbete med Researchgruppen att göra. Genom att som enda tidning bedriva uttalat samarbete med en grupp som drivs av veteraner inom Antifascistisk aktion bidrar tidningen Expressen till att legitimera våldsbejakande extremism.

Flera av Researchgruppens medarbetare är också dömda för grova våldsbrott, både med och utan politiska inslag. Vissa av domarna utfärdades så sent som förra året.

Detta beslut var inte lätt att fatta då det ligger i såväl allmänhetens som partiets intresse att det rapporteras från Sverigedemokraternas valvaka. Vår förhoppning är att vi inte ska tvingas fatta detta beslut igen men samtidigt är vi på intet vis intresserade av att kompromissa med partiets nolltolerans mot extremism.

Martin Kinnunen

Pressansvarig Sverigedemokraterna