ÅSIKT

Terrorlagar bäddar för hets mot muslimer

IS används som bräckjärn mot rättssäkerheten

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
USA:s utrikesminister John Kerry i förhandlingar i FN:s säkerhetsråd. Foto: AP

DEBATT I onsdags klubbade FN:s säkerhetsråd igenom en amerikansk resolution som förbjuder så kallade terrorresor.

Det finns därför skäl att misstänka att den förbudsidé som svenska politiker luftade i valrörelsen har sitt ursprung i Washington. Vi vill försäkra oss om att alla jorden runt förstår att vi prioriterar detta, och att de ska göra det också, förklarade den amerikanske talespersonen Josh Ernest (Guardian 21 september).

Även om det akuta syftet nu är att krossa den sällsynt vedervärdiga Islamiska staten, så är idéerna djupt problematiska. Resolutionen överlämnar åt varje land att bestämma vem som är terrorist. Det öppnar för godtycke.

ANC var ju länge terrorstämplat i USA. I dag räknas Hamas som terrorister i en del länder, men långt ifrån alla. Vad med terrorstämplade PKK? Som nu står i främsta ledet mot IS. Dessutom finns redan lagstiftning. Krigsbrott och terrorism, liksom förberedelse, är redan straffbart. Här handlar det alltså om att ingripa på lösare boliner än så: att stoppa folk som inte begått några brott.

Slutligen tycks idén smått verkningslös. Trots dåtidens förbud smet hundratals svenska antifascister iväg till spanska inbördeskriget. I dag har Storbritannien förbud, men minst 500 britter slåss ändå för IS.

Visst, det är möjligt att säkerhetstjänsterna kan sy in eller avskräcka en eller annan jihadist. Men risken är uppenbar att de på köpet får frikort att trakassera muslimer.

2014 för tankarna till 2001. Då var det al-Qaida. Nu är det i stället IS som används som bräckjärn mot rättssäkerheten.