ÅSIKT

”Vi tar hänsyn till yttrandefriheten”

MTG svarar på kritiken: Våra kanaler har aldrig varit utsatta för censur

1 av 2
Vladimir Putin och Cristina Stenbeck på investerarforumet ”Russia Calling” som arrangeras av den statskontrollerade investmentbanken VTB Capital.
KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Med yttrandefriheten som grund är MTG en internationell mediekoncern som har en omfattande verksamhet inom såväl produktion, egna nyhetskanaler, fakta, underhållning och sport. På vår plattform erbjuder vi också ett brett utbud av exempelvis de ledande internationella nyhetskanalerna. Martin Aagårds påstående att vi har ett ”iskallt ointresse”  i frågor som gäller yttrandefrihet förtjänar därför att bemötas.

MTG har investerat i Ryssland sedan 2001, precis som en rad andra internationella mediebolag (Disney, Bonnier, Financial Times och Discovery, för att nämna några), med en långsiktig tro på den ryska marknaden.

MTG:s investeringar har gjorts dels genom ett antal egna film- och dokumentär-tv-kanaler (med internationellt innehåll från bland annat BBC, Sky och Warner Bros) samt TV-distribution, men också genom vårt delägande i CTC Media, som är ett amerikanskt bolag noterat på Nasdaq-börsen. Den totala ägarbilden i CTC Media har förändrats sedan vi gjorde vår första investering 2002. Bland annat genom att Telcrest köpte 25 procent av aktierna i bolaget 2011.

Innan vi investerar i ett nytt land bedömer vi förutsättningarna ur en mängd olika perspektiv, också med hänsyn till exempelvis yttrandefrihet. Våra Tv-kanaler i Ryssland har aldrig varit utsatta för försök till censur, det hade varit oacceptabelt och något som omedelbart hade lett till en omprövning av vår närvaro i landet.

MTG bedriver verksamhet i över 130 länder. Förutsättningarna på dessa olika marknader skiljer sig givetvis mycket åt, men det finns ett antal för oss viktiga principer som är desamma överallt. Till exempel vår tro på yttrandefrihet och mediemångfald. I Ryssland är vår verksamhet inriktad på underhållning, men i flera andra länder (till exempel Tjeckien, Estland och Ghana) har våra kanaler nyhets- och samhällsredaktioner. Etik, opartiskhet och trovärdighet är alltså både centralt och ytterst nödvändigt för oss som svenskt och internationellt företag. På så sätt kan vi bidra till en positiv samhällsutveckling på lång sikt, där vi är övertygade om att frihandel, globalisering, internet, och utländska investeringar har en viktig roll i att öppna upp samhällen.

Vi håller oss till de lagar och regler som finns för medier i respektive land. Om lagarna och reglerna förändras så utvärderar vi – med våra anställda, tittare och kunder i fokus – hur det påverkar vår verksamhet i landet. Den lag som antogs i det ryska parlamentet i förra veckan som begränsar det utländska ägandet i medier till 20 procent är naturligtvis ett, snudd på övertydligt, exempel på en förändring vars effekter vi noggrant utvärderar.

Vi ser positivt på omvärldens ökande krav på att internationella företag är transparanta eftersom vi är säkra på att vår verksamhet håller för den sortens granskning. Vi tror också att det är ett av de mest hållbara sätten att bedriva en global verksamhet.

Per Lorentz

Presschef

Modern Times Group

FAKTA

SVAR DIREKT

Det känns fel på alla sätt att presschefen Per Lorentz ska komma i skottgluggen för min kritik av MTG:s tv-affärer i Ryssland.

Visserligen är det hans jobb att sköta företagets kommunikation, men på inget sätt kan han lastas för de strategiska och i mina ögon cyniska beslut som fattats i MTG:s och Kinneviks styrelserum.

Den kritik jag har är väldigt enkel, handlar om Ryssland, och den enda som kan svara på den är företagets ledning: Om man anser sig vara i yttrandefrihetsbranschen måste man reagera med kraft när mediefriheten kringskärs av lömska lagar och korrupta ägarförhållanden.

MTG samarbetar idag med företag i Kremls absoluta närhet. Den som funderar över vad problemet är med det kan till exempel läsa detta.

Men jag vill ändå be om ursäkt för min artikel. Min research har nämligen brustit.

Jag hade helt missat att för dryga två veckor sedan utsågs politikern Alina Kabajeva till chef för MTG:s ryska samarbetspartner National Media Group.

Kvinnan som sägs vara Vladimir Putins flickvän.

Vilken status Putins och Kabajevas relation har i dag är väl en fråga av så delikat natur att förutom de själva och möjligen den ryska säkerhetstjänsten kan knappast någon ha full koll. Men när Moskovskij Korrespondent 2008 dristade sig till att ställa frågan om det vankades bröllop så stängdes tidningen av sina ägare ett par veckor senare.

Med den informationen i åtanke borde jag kanske ha skrivit så här: MTG samarbetar med Putins allra närmaste krets. En krets så nära presidenten att företaget skulle kunna markera mycket tydligt mot klimatet för det fria ordet om de bara ville.

Det skulle inte förvåna mig om MTG:s ryska tv-affärer snart avslutas. Och jag kan för mitt liv inte begripa varför man inte vill göra det genom att tydligt ta avstånd från hur mediefriheten begränsats i landet.

Då skulle man kunna åka hem med huvudet högt istället för med svansen mellan benen.

Martin Aagård

Fotnot: I en tidigare version av texten angavs felaktigt ”National Media Group”  (Национальная Медиа Группа)som ägare till Moskovskij korrespondent.
Ägarbolaget med det snarlika namnet ”National Media Company” (Национальная медиакомпания) tillhör oligarken Alexander Lebedev.