ÅSIKT

Så får du skivarkivet i din ficka

Tjänst på nätet snart en komplett grammofonsamling

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

Med 25 miljoner låtar och en redaktionell ambition bjuder streamingtjänsten Wimp Spotify på hårt motstånd. Kulturen kring Wimp är lite nördigare och kunnigare, jämfört med Spotifys bedrövliga biografier. Bland annat märks en ny satsning på klassisk musik där Wimp har anställt en specialredaktör.

Sajtens magasin håller hög klass. Ett annat äss i rockärmen är hifi-kvalitet, eller ljud med ”lossless” kvalitet. Det kostar lite extra (199 kronor i månaden) men är bra för musiktjänstens verkshöjd. Nöjer man sig med surare ljud men fortfarande vill lyssna ostört utan reklamavbrott finns den möjligheten också.

Undermålig ljudkvalitet är något som stör inte minst professionella lyssnare och musiker. Så Wimp har gjort ett tydligt val här. Dessutom bygger Wimp upp en kontaktmarknad och promotionverktyg för kompositörer, musiker och branschfolk, kallad DIY (Do It Yourself).

En uppsjö spellistor är gjorda av Wimps redaktion, andra är komponerade av kända artister och andra musikprofiler. Låtlistor är enkla att göra och dela på sociala medier. Och det finns även en sök med ljud-funktion som berättar vilken låt du råkade höra när du stod och väntade i kön eller satt på bussen.

Wimp är så nära ett grammofonarkiv i pocketformat vi kan komma. Just nu.