ÅSIKT

Postromantisk poesi av Sarah Riedel

Nya albumet Genom natten silas genom ett skandinaviskt noir-filter

Foto: Jonas Bilberg
Sara Riedel.
KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

MUSIK Från början hade Sarah Riedels nya cd ett givet tema, Natt, men materialet mognade och plötsligt framstod tematiken som glasklar; Det ljusa och det vackra i det mörka.

Det säger en del om nya albumet Genom natten (Diesel Music). Musikens harmoniska vindlingar kräver tid. Den konturskarpa sången griper tag. Texterna är så där bedrägligt ytliga och borrar sig in i det mesta från politiska ställningstaganden till existentiella vägval. Samtidigt är det lättlyssnat och kan eventuellt överraska med flera listplaceringar i pop-vise-ballad-genren. Annars är det verkligen musik utan roder. Jazz är det dock sällan, om en med jazz menar på-tisdag-komp och jättelånga saxsolon.

Här finns sökande postromantisk poesi, som titelspåret där text och musik silas genom ett skandinaviskt noir-filter. I nedskruvat tempo fortsätter sedan låt efter låt i Riedels högst personliga form av slow art music. Arrangemangen lyfter mycket tack vare genommusikaliske Martin Hederos.

Och plötsligt inser jag hur proggigt politisk Sarah Riedels musik faktiskt är. Låtarna Snälla snälla, Där och då, Muta dagen, Jag vill att du går nu, har alla ett ideologiskt innehåll som hade suttit som en smäck i valrörelsen.

ARTIKELN HANDLAR OM