ÅSIKT

Bubblande musikalitet av talangfull trio

Jakob Karlzons musik kliver utanför Jan Johansson-land

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Jacob Karlzon
KULTUR

MUSIK Pianisten Jacob Karlzon går ut hårt på nya cd:n Shine (ACT). Musiken, uppbackad av Hans Andersson (bas) och Robert Mehmet Ikiz (trummor) trycker sig ut ur högtalarna och studsar runt i rummet. Det mesta har en bubblande musikalitet, svår att motstå. Och uppstår genom att Karlzon hittar en meloditråd som han drar ut och spinner vidare på tills materialet har blivit en helt ny kreation.

I nästa låt, Bubbles, visar han sin styrka som solopianist. Att U2:s I still haven’t found what I’m looking for dyker upp, nu som solobetraktelse i samma pianoskola som Keith Jarrett, är ingen direkt överraskning. Karlzon har visat en fin känsla för melodier i både Peter Gabriels och David Bowies skattkista.

Det går en rysning genom rummet i låten Inner hills. Sättet på vilket han stannar kvar och tänjer mellanrummen mellan tangenten, klubban och strängen. Slutspåret är mästerligt: A thousands conclusions med sina trappstegsharmonier och storstadsassociationer.

Det slår mig att här har ACT en trio som eventuellt kan fylla tomrummet som uppstod efter Esbjörn Svensson trios tragiska slut. En centraleuropeisk jazz som tagit steget utanför Jan Johansson-land.

Är det här jazz? Då älskar jag jazz.