ÅSIKT

Terrorjakt på dagisnivå

Sverige inte långt efter Storbritannien

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Terrorister i blöjor, radikaler med napp. Det är vad den brittiska regeringen nu vill börja jaga. Det rapporterade TT i måndags.

Egentligen är man förstås ute efter att komma åt de miljöer där ungarna får sina omstörtande idéer. Hemmen, föreningarna, de religiösa skolorna, kanske.

Men inte bara lärare på högre stadier, utan även dagispersonal ska nu alltså åläggas att rapportera misstänkta åsikter och beteenden hos barnen.

Det låter onekligen som om terrornojan slutligen slagit knut på sig själv. Men Sverige är faktiskt inte så långt efter detta terrorbekämpningens frontland. För ett år sedan presenterades utredningen När vi ­bryr oss (Sou 2013:81), tillsatt av dåvarande demokratiminister Birgitta Ohlsson, sina idéer om hur extremister skulle kunna identifieras redan innan de begått några brott.

Ner på britternas dagisnivå gick man inte. Men man föreslog att lärare, socialarbetare, fritidsledare och föreningsaktiva skulle skolas att göra säkerhetspolisens jobb.

Inte bara de brittiska människorättsorganisationerna är skeptiska, utan även lärarfacken. De vill bygga förtroendefulla relationer med barn och familjer - inte spionera på dem i statens tjänst.

De svenska facken har så vitt jag vet inte sagt flaska i ärendet. Inte ens skrivit några remissvar.

ARTIKELN HANDLAR OM