ÅSIKT

Tyskland sågar nobelt kärleksdrama

För mycket stoff i trång korsett gav dåligt manus

Birgit Minichmayr och Sebastian Koch i tv-filmen om Bertha och Alfred. Foto: ORF
KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Närmare 3,4 miljoner tyskar hade bänkat sig framför apparaterna när den stora kanalen ARD sände filmen Eine Liebe für den Frieden – Bertha von Suttner und Alfred Nobel med Birgit Minichmayr och Sebastian Koch i rollerna som det berömda par vars romans aldrig kunde blomma ut. Produktionen var påkostad med kostymer, interiörer och tidsatmosfär men får man tro den tyska pressen så var det lite för mycket av allt.

Det gällde att på cirka 90 minuter få in den unga grevinnan Kinskys och Alfreds tolv gemensamma dagar i Paris och sedan följa hennes giftermål med baron von Suttner och en påföljande flytt till Kaukasus. Därefter måste förstås också den platonska relationen mellan dynamitmakaren Alfred och fredsvännen Bertha speglas. Brevväxling, längtan och Nobelpris behövde få sin rättmätiga plats.

Filmen bygger delvisEster Vilars pjäs Mr & Mrs Nobel men det som går bra på en teaterscen passar inte alltid på film. Enligt Süddeutsche Zeitung kan man formligen se framför sig hur regissören med alla krafter försökt tvinga in stoffet i en hårt snörd korsett för att det skulle passa en massmedial publik. Tidningens kritiker har inget ont att säga om skådespelarinsatserna och med dem som grund kunde det ha blivit en riktigt bra film: ”Om det nu bara inte hade varit manuskriptet”.

ARTIKELN HANDLAR OM