ÅSIKT

Staten måste ha råd med sitt eget musikhus

110 miljoner saknas till nya Musikhögskolan

Arkitektskiss över entrén i nya Musikhögskolan på Valhallavägen i Stockholm.
KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Ombyggnaden av Kungliga musikhögskolan är ett omfattande projekt där Akademiska hus, statens bolag som ansvarar för högskolebyggnader och lokaler, står för 800 miljoner kronor. Men till själva infrastrukturen, i musikhögskolans fall studios, konsertsalar, övningsrum, alla mer eller mindre ljudisolerade med modern utrustning och i anslående arkitektur, krävs det lite mer. Det kungliga består, rent estetiskt, av diverse guldfärgade applikationer på fasaden, där det inglasade körrummet sträcker sig ovanför och mot Valhallavägen.

Musikhögskolan kommer alltså märkas audiovisuellt, inte bara vad där hörs på de konserter som löpande ges för allmänheten, utan också vara i blickfånget. Bygget ska vara klart till sommaren 2016 och och tas i bruk följande höst. Men det fattas alltså pengar. Ut­över de 800 miljonerna krävs omkring 110 miljoner för att inreda högskolan; det handlar om teknik och annat nödvändigt.

Hälften har redan samlats in via donationer från stiftelser och privatpersoner, vilket är rätt märkvärdigt, eftersom privatfinansierad konstnärlig utbildning av tradition - med all rätt - betraktas som en statlig, det vill säga gemensam, angelägenhet. Men med Cecilia Rydinger Alin som rektor, Staffan Scheja som prorektor och Benny Andersson som rådgivare i den grupp som söker finansiärer, är det bara att hoppas att pengarna dyker upp, samtidigt som man hoppas att framtiden för konstnärlig utbildning inte blir beroende av privata pengar.

ARTIKELN HANDLAR OM