ÅSIKT

Svärta med stort hjärta

Rosa Jansson tillbaka i Mats Jonssons Världens räddaste katt”

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

SERIER Det är glädjande att serietecknaren Mats Jonsson fortsätter att berätta om lille Mats i Stensätter, en by så ensligt belägen att det enda som erinrar om den övriga civilisationen är glassbilens fjärran tut bortom skogsranden.

I Världens räddaste katt (Alfabeta) får vi veta mer om katten Rosa Jansson som introducerades i bilderboken Monstren i skogen från 2013, om hur Mats övervann sin fobi för rotvältor.

Några nya lekkamrater har ensambarnet Mats inte fått sedan dess, men han har ju åldringarna i grannhusen, som Beda och Ing-Mari. Och så Rosa Jansson då:

”När vintern kommer ligger hon på det varmaste stället i huset. Det räcker med att hon finns där för att jag ska vara glad. För att vårt hus ska kännas som hemma.”

Med kärleken till husdjuret följer förstås en massa oro. Tänk om Rosa blir huggormsbiten? Eller om hon blir skjuten av en jägare?

Liksom i sina självbiografiska serier odlar Jonsson här ett slags känslomässig superrealism av helt eget märke. Få andra barnboksförfattare skildrar sorg och rädsla ur ett lika trovärdigt barnperspektiv, och i sina bästa stunder är han lika skarp och svart som Barbro Lindgren i böckerna om Lilla Sparvel.

ARTIKELN HANDLAR OM