ÅSIKT

Oscar ett spektakel för rika vita män

Kvinnor och svarta lyser med sin frånvaro bland årets nominerade

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

I ett Instagram-inlägg om att filmen Selma nominerats i kategorin Bästa film förväxlade Oscarjuryn två av filmens svarta skådespelare, Tessa Thompson och Carmen Ejogo, rapporterar The Guardian. Inlägget togs snart bort, men understryker än en gång att något är ruttet bland de som delar ut världens mest prestigefulla filmpris.

Fördelningen av nomineringar sett till kön och etnicitet har alltid varit skev, men i år tycks utvecklingen gå bakåt: samtliga nominerade i de fyra skådespelerikategorierna är vita (något som inte hänt sedan 1998) och alla nominerade regissörer, filmfotografer och manusförfattare är män. Till exempel förbisågs Ava DuVerney som regisserat just Selma - som handlar om en marsch initierad av Martin Luther King för lika rösträtt i Selma, Alabama 1965.

När 12 years a slave vann för Bästa film förra året var det första gången priset gick till en film av en svart regissör (Steve McQueen). Till synes ett steg framåt, liksom att Lupita Nyong’o vann för Bästa kvinnliga biroll.

Nu framstår det blott som ett undantag som bekräftar regeln: Oscarsgalan är främst de rika vita männens spektakel.

Jacob Nilsson

ARTIKELN HANDLAR OM