ÅSIKT

Överlevde Auschwitz – och återvände

Var femte tysk under 30 vet inte vad Auschwitz står för

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Var femte tysk under 30 år vet egentligen inte vad Auschwitz står för. I hela befolkningen kan cirka 30 procent inte svara på frågan i vilket land förintelselägret ligger. Den kände programledaren Günther Jauch tog i tv-kanalen Das Erste i söndags den aktuella undersökningen som utgångspunkt för ett samtal med två överlevande: Eva Erben och Margot Friedländer.

Blir ni sorgsen över siffrorna, frågade han Margot Friedländer, en vithårig kvinna som ägnat mycket tid åt att i skolor berätta om sitt levnadsöde. Hon svarade att hon inte kan eller vill göra någon ansvarig för okunskapen men att hon hoppas kunna göra de unga till fortsatta vittnen när hennes egen generation är borta.

När Eva Erben får frågan om hon varje dag tänker på det läger där hon som tonåring förlorade sina föräldrar svarar hon: ”Nej, inte alls. Auschwitz var en chock. Något så fasansfullt upplever man som bakom en slöja, som en narkos… Man blir avtrubbad, med en inre kyla.”

Margot Friedländer försökte tillsammans med sin mor och sin bror att fly men det var bara hon som lyckades undkomma. Det sista budskapet från modern var: ”Försök skaffa dig ett liv.” Hon flyttade till USA men återvände för fyra år sedan till Berlin: ”Många har tackat mig för att jag kommit tillbaka efter allt som varit. Jag tror att jag gjort det rätta.”

ARTIKELN HANDLAR OM