ÅSIKT

Shekarabi sviker sin rörelse

Förre SSU-ordföranden ger stöd åt Reinfeldts försök att demonisera ”det galna kvartsseklet”

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Ardalan Shekarabi (S).

Högern håller som bekant på att skriva om historien. Nu får Reinfeldts försök att demonisera perioden när välfärdsstaten skapades (”det galna kvartsseklet”) skamlöst eldunderstöd av civil­ministern och förre SSU-ordföranden Ardalan Shekarabi.

I Dagens Nyheter säger Shekarabi att vänstern på 1950-, 60- och 70-talen ”krossade civilsamhället med en statssocialistisk hållning”.

Den period Shekarabi angriper är det svenska civilsamhällets stoltaste ögonblick. Arbetarrörelsen var starkare än någonsin. Pådriven av och tillsammans med tidens nya sociala rörelser byggdes det solidariska välfärdssamhället - det starkaste världen skådat. Någon ”statssocialism” genomfördes aldrig. Partikongresserna avslog rutinmässigt alla SSU-motioner om banksocialiseringar. Däremot utvecklades i LO:s fondförslag det mest avancerade förslag till löntagarmakt utan statligt ägande den reformistiska arbetarrörelsen skapat.

Samtidigt var det självklart att välfärdsstaten skulle stå under medborgarnas kontroll och fri från marknadens exploatering. Olof Palme genomförde Lex Pysslingen och socialminister Sten Andersson såg förslaget om affärsdrivna daghem som ”ett led i ett angrepp på den gemensamma och demokratiskt styrda sektorn i vårt samhälle”.

För blocköverskridande samarbete kräver borgarna i dag garantier för att krämarna ska få fortsatta plundra den offentliga sektorn. Shekarabi är beredd att sälja ut sin rörelses historia för att uppnå detta.

Kjell Östberg

ARTIKELN HANDLAR OM