ÅSIKT

Poddar nya vilda västern

Martin Aagård: Passa på att vara elak nu - i morgon kan det vara för sent

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: STEFAN MATTSON
Alice Teodorescu, ny ledarredaktör för Göteborgsposten.
KULTUR

Det har stormat rejält i vattenglaset de senaste dagarna.

En podcast som publicerades av Sveriges radio har nämligen kränkt Göteborgspostens nyutnämnda ledarredaktör. Programmet hade rubriken ”Alice Teodorescu – fuck off-kapitalets ansikte” och diskuterade bland annat varför Teodorescu tycker det är viktigt att prata svenska utan brytning.

Följande dialog utspelade sig:

– Fan var lite blattig liksom, det är inget fel med det. Släpp loss lite, Alice.

– Var inte en sån jävla akademiker, jävla Lundabo.

– Var inte så Lundig.

– Var inte en sån husblatte… *harkel*… förlåt.

Resultatet av denna spirituella konversation blev en perfekt twitterstorm. Liberala ledarskribenter rasade. Licenspengar åberopades. Så får man helt enkelt inte uttrycka sig om en medmänniska.

Vilket var en rimlig reaktion på många sätt.

Nu lever vi visserligen i en tid då friheten att håna andra människor utnämnts till den viktigaste mänskliga rättigheten av alla, men ändå. Det var förvånande att en sån formulering slank igenom i Sveriges radios strikta åsiktsfilter.

Däremot var det inte förvånande att det skedde i ett program som kallades för ”podcast” – denna mediala gatukorsning mellan ståuppkomik och debattprogram som blivit så populär på sistone.

Poddarna produceras för tillfället i ett sorts publicistiskt vilda västern. Ingen vet riktigt vilka regler som gäller och ingen vill egentligen veta. Allt är tillåtet och det regelverk som gäller för press, radio och tv går inte att tillämpa. Poddarna skjuter först och frågar sen. Kanske.

Sveriges radio är hårt reglerat och borde veta bättre, men genom att kalla något för podd signalerar de att här snackas det lite friare än Granskningsnämnden egentligen tillåter. 

Svenska medier är i grunden väldigt snälla. Vi har inget Fox News, ingen Daily Express, Russia Today eller Rush Limbaugh som skäller, häcklar och driver stenhårda politiska agendor. Så det var väl bara en tidsfråga innan någon skulle inse att det finns en nisch för politiska elakheter i offentligheten.

Och vi kanske ska vara tacksamma över att det mest är frustrerade ståuppkomiker och inte politiska partier som mutat in den.

Men detta vilda västern kommer knappast att vara för evigt.

När lyssnarna tröttnat på det lustiga i att någon törs kalla en offentlig person ”husblatte”, kommer säkert det första förtalsmålet att komplicera saker och ting i medielandskapets vildmark.

Så passa på att säga dina elakheter nu.

I morgon kan det vara försent.

ARTIKELN HANDLAR OM