ÅSIKT

Tung rö(S)t mot Sahlin

Även Malmös kommunalråd sågar extremismutredning

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Andreas Schönström
KULTUR

Kärnan i statens kampanj mot så kallad våldsbejakande ­extremism, som leds av Mona Sahlin, har fått ohyggliga mängder kvalificerad kritik.

Utredningen När vi bryr oss (SOU 2013:81), som ligger till grund för Sahlins uppdrag, skadesköts redan när den presenterades av dess egna experter. Sedan smulades den sönder av de mer kunniga remissinstanserna.

I söndags (22 mars) avfyrades en ny bredsida i Dagens Nyheter: Delar av projektet är direkt ”demokratifientliga” och ”riskerar att få djupt problematiska konsekvenser för alla de ungdomar som visar tecken på ett starkt engagemang i demokratiska värderingar” menade femton av Sveriges främsta forskare på området.

Nu går också Malmös kommunalråd Andreas Schönström (S) ut och markerar mot idéerna.

”Jag tror att det riskerar bli ett system som av ungdomarna upplevs som kartläggning och åsiktsregistrering” säger han i ett inslag i Sydnytt (23 mars). På sin Facebooksida skriver han vidare: ”Att skicka ungdomar som man uppfattar har fel åsikter till möte med polisen tror jag inte lär lösa ngt.”

Värdet av Schönströms inlägg kan inte överskattas. Den borgerliga regeringen körde på i blindo och struntade i all sakkunskap. Den rödgröna har fortsatt på samma linje. Projektet rullar på - och byggs ut.

Ska kampanjen förändras måste protesterna nog komma inifrån socialdemokratin. Och från de kommuner som i praktiken ska utföra uppdraget. De måste våga vägra vara Säkerhetspolisens förlängda arm. Schönström är den första tunga rösten.

ARTIKELN HANDLAR OM