ÅSIKT

Grå gubbar ska krossa Nigerias skräckrebeller

Överåriga legosoldater sätts in mot Boko Haram

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Armén får inte bukt med rebellerna. Hundratusentals männi­skor flyr, tiotusentals dödas.

Västvärlden tittar bort - ingen vill skicka trupper till en gudsförgäten djungel för att stötta en armé nästan lika brutal som rebellerna. Ändå måste de besegras, landet stabiliseras, oljan fortsätta flyta.

Om det vore Hollywood vore svaret givet: The Expandables, överåriga legosoldater spelade av överåriga actionhjältar med Sylvester Stallone i spetsen. Men nu är det på riktigt och landet är Nigeria. Trovärdiga rapporter talar om hur hundratals ryska, men framför allt sydafrikanska, legoknektar nu är på väg att krossa Boko Haram.

Nigerias regering förnekar det naturligtvis. Man anlitar utländska ”rådgivare” och ”tekniker”, heter det, men allt tyder på att utlänningarna gör betydligt mer än rådgivning. En var Leon Lotz. Han dödades i mars, därför vet vi hans namn. Han var - lyssna nu! - 59 år gammal, och en veteran från Sydafrikas smutsiga krig i Namibia för 30 år sedan.

Så där ser det ut, om man får tro The Guardian (14 april). ”De är i 50-60-årsåldern och seriösa killar”, säger journalisten Helmoed Heitman till tidningen.

De var apartheidtidens soldater, men när ANC tog makten och militären skars ner hamnade de på historiens skräphög. Sedan dess säljer de sig över halva världen: Angola, Sierra Leone, Irak och Afghanistan, möjligen också Libyen. Nu utkämpar de gråhårigas legion sin kanske sista strid. Någon gång måste ju åldern ta ut sin rätt, i alla fall i den verkliga världen.