ÅSIKT

Lyriskt hat mot finnar

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Jerker Sagfors.

POESI Varning! Wahlström & Widstrand har just publicerat en diktsamling som kränker finnar.

”Finnarna” skildras inte bara som osofistikerade, sörplande monster som knullar i skogen, i boken avfärdas till och med ­tangon som en simpel och en­faldig dans.

I Jerker Sagfors De döda kommer från Karelen är finnen ett mytiskt, skräckinjagande väsen. Ett skyggt, livsfarligt djur. Som järven.

Men för att vara tydlig: Jerker Sagfors är inte någon finnhatare. Nej, i sin nya diktsamling, hans andra, har han byggt upp ett märkligt fiktivt universum som utspelar sig kring ett tyskt kärr som heter ”Federsee”. En plats där invånarna sänker lik i mossen och av någon anledning fruktar finnar mest av allt.

Och det är Federsees invånare som baktalar finnarna.

Det hela blir till en märklig liten historia, berättad väldigt fragmentariskt, som åkallar Finlands och Europas plågade historia, 1900-talets folkmord, krig och svält, kampen mellan röda och vita, fattigdom och leriga slagfält.

Det är intellektuell pusselpoesi som skulle mått bra av lite fler läsanvisningar, men Sagfors lyckas trots det bygga upp ett suggestivt landskap som bara stundtals tappar konturerna.

Och även om ett besök i Sagfors finskhatande bygd kan göra läsaren en smula förvirrad lyckas han onekligen fånga den förtvivlade skräck för det främmande som lurar i botten på den europeiska historiens träsk.