ÅSIKT

Drunknade pekas ut som terrorister av Bildt

Expressen duckar för märkligt påstående i intervju

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Före detta utrikesminister Carl Bildt.

I helgen drunknade minst 700 människor på Medelhavet. Femtio av dem var barn.

I en intervju i Expressen, säger Carl Bildt om de döda: ”Det är både nödlidande människor, men det finns också andra, det finns människosmugglare och potentiella terrorister också.”

Frågor på det?

Nej. Reportern Niklas Svensson avstår. Han frågar inte om Bildt har några konkreta exempel på att just terrorister tar sig till Europa via livsfarliga båtresor.

Det är ett problem, säger Bildt vidare, att det bara är Sverige och Tyskland som tar emot flyktingar.

Det är omöjligt att inte hålla med honom på den punkten; fler länder måste ta sitt ansvar. Men Bildt säger mer än så, han säger: ”Det är inte hållbart i längden.” Och tillägger: ”Men under en kortare period kan vi mäkta med detta, fast vi har ett annat problem också: integrationen fungerar dåligt i Sverige.”

För sju månader sen, i valets slutskede, hade Carl Bildt och Anders Borg en gemensam presskonferens, där de likt Fredrik Reinfeldt vädjade till svenskarna att öppna sina hjärtan. Populistiskt nog illustrerade Bildt politiken med en bild av Zlatan.

Sen dess har nånting hänt inom Moderaterna. Allt fler vill gå tillbaka till Moderaternas ursprungliga politik, det vill säga, den mest främlingsfientliga innan SD blev en maktfaktor att räkna med. Tydligen har det också hänt nåt med Carl Bildt.

Frågor på det?

Nej. Inte om reportern heter Niklas Svensson och jobbar på Expressen, Carl Bildts eget husorgan.